Robotjournalister kan være kommet for at blive

Robotjournalister kan være kommet for at blive
Den teknologiske udvikling går lynhurtigt. Nogle gange kan det være svært bare at forholde sig til nye apps, smartphones og de mange nye sociale medier, der ser dagens lys. Desuden skal man her i 2017 forholde sig til selvkørende biler, skakrobotter, droner og listen over robotteknologi bliver hele tiden længere. Og så er der robotjournalister. Det lyder som noget fra en sci-fi-film, men den er god nok. I Danmark findes nyhedsmediet Lasso News, og her er journalisterne robotter.

En dansk robotjournalist

Hvis man kigger på Lasso News’ hjemmeside, kan det ligne et almindeligt nyhedsmedie. Men hvis man klikker sig ind under Lasso News’ personale, finder man robotten Mimi. Udover, at man kan se et billede af robotten Mimi, kan man læse, at hun er en robotjournalist og at ”hun får data fra CVR-registeret og så snart der sker noget nyt, skriver hun en artikel om dette – hurtigere end nogen anden!”

Hvis en virksomhedsbestyrelse ændres, der aflægges et regnskab, eller en virksomhed går konkurs – ja, så bruger Mimi de informationer og på under et sekund, er artiklen skrevet. Artiklerne Mimi skriver, har ikke et sprog, der får fuglene til at synge, men de kan sagtens læses. Hvis du vil læse en artikel skrevet af en robot, kan du klikke ind på www.lassox.com

Robotjournalister kan være en hjælp

Det er nærliggende at spørge: skal vi være bange? Os, der læser nyheder? Og hvad med journalisterne?

I Danmarks Journalistforbund er man ikke bange for robotter i journalistikken. Næstformand i Danmarks Journalistforbund Tine Johansen hilser robotterne velkommen.

”Hvis robotternes kompetencer bliver brugt rigtigt, kan de være en kæmpe hjælp ude på redaktionerne. Robotter kan klare rutinearbejdet på en effektiv måde og dermed frigøre ressourcer til ordentlig journalistik. Så kan journalisterne koncentrere sig om det, maskinerne ikke kan”, siger Tine Johansen i et interview til Fagbladet Journalisten.

Robotter har visse mangler

Der kan dog være visse udfordringer ved robotter i journalistik. Tine Johansen mener, at det kan være problematisk, hvis robotterne blot bliver en måde at spare penge på.

”Hvis man tror, maskiner kan overtage en masse journalistisk arbejde, så man kan spare på de journalister, som skal have ferie og barsel og alt muligt, så tager man fejl. Det skal vi selvfølgelig i DJ være opmærksomme på, om nogen går og tror. Det er for tidligt at sige, og der vil sikkert også blive set forskelligt på det rundt omkring”, siger hun.

Hos Danmarks Journalistforbund er man altså klar over, hvilke udfordringer robotjournalistikken kan have. Og ikke mindst, hvad robotterne ikke kan erstatte. Blandt andet mangler robotter ganske enkelt humor.

”Der er nogle opgaver, som kun et menneske kan løse. At lægge noget sjæl i journalistikken, at være humoristisk eller at koble forskellige faktorer sammen – det kan man ikke overlade til en maskine. Ikke endnu i hvert fald,” siger Tine Johansen.

Hos Danmarks Journalistforbund har man ikke igangsat nogle initiativer, der har med robotjournalistik at gøre. I interviewet til Fagbladet Journalisten udtrykker Tine Johansen dog, at robotter og journalistik vil blive tage op de næste år.